• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016

Ali Krka potrebuje strateškega partnerja Page 1

Ali Krka zato v aktualnih razmerah potrebuje strateškega partnerja? Bo šla po poti Leka, ki je že del multinacionalke Sandoz, in dolgoročno ne bo ostala samostojna?

»Eden od Krkinih strateških ciljev do leta 2020 je ostati samostojni,« poudarjajo v Krki, ki jo vodi Jože Colarič. Poudarjajo pa, da je odločitev o lastništvu v rokah delničarjev. Ocenjujejo, da imajo več možnosti ostati na samostojni poti, saj so družba, ki ima vse poslovne funkcije, ki ji zagotavljajo dolgoročno rast brez morebitnega strateškega partnerja. Ob tem pa dodajajo, da tudi sami neprestano iščejo priložnosti za prevzeme primernih podjetij, seveda ob ustrezni ceni, ki bi jim zagotovila dostop do novih trgov ali novih izdelkov. Tako bi dopolnili organsko rast kot osnovo razvoja Skupine Krka.

Država deleža v Krki ne misli prodajati

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo (KAD) kot največja delničarja Krke smo vprašali, ali morda razmišljajo o prodaji deleža v Krki. Tako v SDH, ki ima v lasti 16,2-odstotni delež, kot v KAD, ki ima 10,65-odstotni delež v novomeškem farmacevtu, odgovarjajo, da je Krka v strategiji upravljanja kapitalskih naložb opredeljena kot pomembna naložba, kjer bo država ohranila kontrolni delež (25-odstotni delež + ena delnica). S tem želi država ohraniti ključne razvojne komponente v Sloveniji. »Naložba v Krki je tudi vir sredstev za poravnavo zakonskih obveV Krki poudarjajo, da je odločitev o lastništvu v rokah delničarjev. Ocenjujejo, da imajo več možnosti ostati na samostojni poti, saj so družba, ki ima vse poslovne funkcije, ki zagotavljajo dolgoročno rast brez morebitnega strateškega partnerja.

znosti družb SDH in KAD. Cilj je usmeritev predvsem v čim bolj aktivno sodelovanje pri upravljanju ter pidendna politika, ki bo SDH zagotavljala stabilne prihodke iz naslova pidend,« pojasnjujejo v SDH . Hkrati dodajajo, da v skladu s sprejeto strategijo in sprejetim letnim načrtom upravljanja za leto 2016 SDH ni predvidel prodaje naložbe v Krki.

Na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, pa pravijo, da se mora minister, preden bi komentiral prihodnost Krke, z zadevo podrobneje seznaniti.

  • Medij: Dnevnik
  • Avtor: Suzana Kos, Manja Pušnik
  • Teme: mali delničarji
  • Rubrika: Poslovni Dnevnik
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016
  • Stran: 5