Predsednik VZMD je včeraj zvečer odpotoval na Generalno skupščino Euroshareholders v Varšavo, potem, ko se je opoldan vrnil z obiska v Bolgariji, kjer se je v okviru samostojnega programa VZMD investo.si udeležil konference, vezane na investicijski kongres pod okriljem Bolgarskega združenja investitorjev (Investors’ Association - Bulgaria) ter Analitično - kreativne skupine (Analytical Creative Group Ltd). Temeljni cilj kongresa je izboljševanje investicijskih praks in normativov z ustanavljanjem investicijskih klubov, kar je sicer ena od dejavnosti Svetovne federacije investitorjev WFIC (World Federation of Investors Corporations), tokratna konferenca pa se je osredotočila zlasti na izboljšanje interakcije med delničarji EU ter delničarji Bolgarije z motivom zaščite individualnih investitorjev.

Na konferenci, ki se je v Sofiji odvijala tekom celotnega predvčerajšnjega dne, je vse prisotne uspešno nagovoril tudi predsednik VZMD, predavali pa so med drugimi še g. Stoyo Nedin, predsednik Bolgarskega združenja investitorjev (Investors’ Association - Bulgaria), prof. dr. Dinko Dinkov, predstojnik Oddelka za mednarodne odnose na Univerzi za nacionalno in svetovno ekonomijo (University of National and World Economy) ter predsednik Združenja za bolgarsko - evropske študije (Bulgarian European Community Studies Association - BECSA), prof. dr. Konstantin Dilchev, urednik revije za evropske integracije (“Eurointegration” magazine), v imenu makedonskih delničarjev in investitorjev je spregovoril Jovance Taskovski.

Predsednik VZMD je v sklopu omenjene konference predstavil tudi gradiva JAPTI (Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije) in nekaterih slovenskih podjetij, ki sodelujejo v programu investo.si ter so pokazala interes za predstavitev na tokratni konferenci.

 

Iz Sofije v Varšavo

 
Včeraj je v večernih urah mag. Kristjan Verbič odpotoval v Varšavo, kjer se danes odvija Generalna skupščina Evropskega združenja delničarjev Euroshareholders. Na skupščini bodo potekale razprave o direktivah Evropske unije in Predlogu za direktivo o alternativnih upravljavcih investicijskih skladov, poleg tega bodo predstavniki Euroshareholders odločali o Odboru evropske investicijske zveze (EuroInvestors) in Neodvisnih kriznih odborih v finančnih družbah. Seznanitveni del skupščine bo vključeval predstavitve posameznih tematik, ki jih bodo predstavili ugledni strokovnjaki. Med drugim bo govora tudi o Svetovni Federaciji Investitorjev (World Federation of Investors Corporation - WFIC), nadzoru mednarodnega bančništva na primeru tujih bank v baltiški regiji in, nenazadnje, o finančni krizi ter njenih posledicah. Skupščino bodo spremljali številni in raznovrstni investicijski dogodki.
Značke: mednarodno