• Medij: STA
  • Datum objave: sreda, 05.05.2021

STA SAVA RE 5 5 2021

Ljubljana, 05. maja (STA) - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) skupščini Savi Re predlaga izplačilo višjih dividend. Medtem ko nadzorni svet in uprava pozavarovalnice predlagata dividendo v višini 85 centov bruto na delnico, se v VZMD zavzemajo za dividendo v višini 1,30 evra bruto. Menijo, da je družba sposobna izplačati višje dividende.

Skupščina Save Re bo o uporabi bilančnega dobička za leto 2020 v višini 23,8 milijona evrov odločala 25. maja. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi za izplačilo dividend namenili 13,2 milijona evrov, kar znese 85 centrov bruto na delnico, v VZMD pa so prepričani, da je primerno in zaželeno, da družba za delitev dividend delničarjem nameni večino bilančnega dobička.

Zato je združenje vložilo nasprotni predlog, ki za izplačilo dividend predvideva 20,1 milijona evrov, kar torej znese 1,30 evra bruto na delnico. "Kot predlagatelji menimo, da je družba sposobna takega izplačila dividend delničarjem, brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe," so zapisali v obrazložitvi nasprotnega predloga, danes objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Uprava Save Re predlogu VZMD za višjo dividendo nasprotuje. Ocenjuje, da je dividenda v višini 85 centov bruto na delnico ustrezna, sledi pa tudi priporočilom Agencije za zavarovalni nadzor.

Delničarji - med temi sta s skupaj 31,6-odstotnim deležem pomembna SDH in država - bodo na majski skupščini sicer imenovali tudi tri nove člane nadzornega sveta Save Re, saj 16. julija poteče štiriletni mandat Mateji Lovšin Herič (ki tudi predseduje nadzornikom), Keithu W. Morrisu in Andreju Krenu. Če bodo delničarji podprli predlog nadzornega sveta, bo Morris dobil nov mandat nadzornika Save Re, nova člana nadzornega sveta pa naj bi postala še Matej Gomboši in Klemen Babnik.