• Medij: STA

sta06052019

Mali delničarji si želijo, da bi Zavarovalnica Triglav letos izplačala višje dividende, kot predlagata uprava in nadzorni svet. Medtem ko je zavarovalnica lani povečala tako bilančni kot tudi čisti dobiček, pa višina izplačane dividende ostaja že štiri leta nespremenjena, pravijo. Skupščina bo 28. maja.

Bilančni dobiček Zavarovalnice Triglav za leto 2018 znaša 66,78 milijona evrov. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi od tega za izplačilo dividend delničarjem namenili 56,84 milijona evrov, kar znese 2,50 evra bruto na delnico. Dividende v enaki višini največja slovenska zavarovalnica izplačuje že vse od leta 2015.

Na majski skupščini pa bodo imeli delničarji na mizi tudi nasprotni predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), naj se dividende letos določi v višini 2,80 evra bruto na delnico oz. v skupnem znesku 63,7 milijona evrov. Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik VZMD Kristjan Verbič, "je primerno in zaželeno, da družba za delitev dividend delničarjem nameni večji del bilančnega dobička".

Zvišanje dividende bo po njegovih besedah ugodno vplivalo tudi na številne male delničarje, posebej spričo razpršenega lastništva. Med 13.972 delničarji Zavarovalnice Triglav je namreč kar 13.963 takšnih, ki imajo v lasti po manj kot 0,5 odstotka delnic, vendar pa so skupaj imetniki več kot 23-odstotnega deleža v družbi.

Na dnevnem redu skupščine sta še predlog, da se upravi in nadzornikom podeli razrešnico za delo v lanskem letu, ter da poslovanje zavarovalnice v letih 2019, 2020 in 2021 revidira družba Deloitte revizija.

V letu 2018 je skupina Triglav ustvarila 80,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Premije so na letni ravni narasle za sedem odstotkov na nekaj več kot eno milijardo evrov. Matična družba pa je čisti dobiček povečala za pet odstotkov na 65,5 milijona evrov, medtem ko so premije narasle za šest odstotkov na 660,2 milijona evrov.