VZMD je vložilo kazensko ovadbo zaradi oškodovanja malih delničarjev Pomorske družbe ter suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in suma storitve kaznivega dejanja kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Na podlagi sklepa Izvršilnega odbora, je VZMD vložilo kazensko ovadbo zoper neznane storilce zaradi oškodovanja malih delničarjev družbe pooblaščenke Pomorska družba, d.d., ter suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in suma storitve kaznivega dejanja kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.


OBRAZLOŽITEV:


1. Ustanovitev družbe pooblaščenke


Po informacijah malih delničarjev, združenih v VZMD, so Pomorsko družbo d.d., kot družbo pooblaščenko, v letu 1996 ustanovili in nato v letu 1998 s terjatvami dokapitalizirali: Splošna plovba, d.o.o., Sindikat pomorščakov Slovenije, Sindikat delavcev v pomorstvu Slovenije - kopno, Sindikat delavcev Splošne plovbe, Neodvisnost KNSS in Sindikat podjetja Splošna plovba, d.o.o. Družba je bila ustanovljena z namenom reševanja terjatev delavcev do Splošne plovbe, d.o.o., iz naslova premalo izplačanih plač. V postopku pretvorbe terjatev v lastniški delež je družba pooblaščenka pridobila 20% delež v družbi Splošna plovba, d.o.o. Po vstopu Republike Slovenije v sanacijo in nato njenem prevzemu dolgov Splošne plovbe, d.o.o. (sanacija z davkoplačevalskim denarjem), je lastniški delež Pomorske družbe, d.d., padel na 15,8%. Delnice Pomorske družbe, d.d., je prevzela Splošna plovba, d.o.o., in bi jih morala prenesti na delavce, kar pa vse do danes še vedno ni bilo v celoti izvedeno.


2. Ustanovitev družbe Istrainvest, d.d.


Družba Istrainvest, d.o.o., je bila ustanovljena 14. 03. 2005. Edini ustanovitelj je družba Mediteranean investment, SA, iz Zuricha, ki so jo ustanovili in ima sedež na naslovu treh odvetnikov v Švici.


3. Oškodovanje malih delničarjev Pomorske družbe, d.d.


Družba Istrainvest, d.o.o., je v letu 2005 začela z nakupi delnic Pomorske družbe, d.d., od malih delničarjev in do junija dosegla 25% delež, ob koncu leta 2005 pa je njen lastniški delež presegel 46%. Ob upoštevanju 10% deleža delnic v lasti Splošne plovbe, d.o.o., to pomeni, da sta upravi obeh družb skupaj že takrat obvladovali Pomorsko družbo, d.d.


Mali delničarji Pomorske družbe, d.o.o., so svoje delnice združili v družbi pooblaščenki, ker je bila zanje to najboljša možnost. Njihovo premoženje naj bi upravljala in zanj skrbela uprava družbe, sami pa bi kasneje ob skupni odločitvi družbo pooblaščenko ali prodali ali pa kot zaposleni ostali lastniki Splošne plovbe, d.o.o. Vendar pa svojih delničarjev ni obveščala o pošteni vrednosti njihovih delnic. Potrebnih in zadostnih informacij delničarji - pomorščaki niso dobili niti od uprave Splošne plovbe, d.o.o.


Nasprotno pa so nekateri v Pomorski družbi, d.d., vrednost družbe pooblaščenke nedvomno zelo dobro poznali. Nadzornemu svetu se povečanja vrednosti družbe pooblaščenke v svojem poročilu delničarjem, ki so ga sestavili k letnemu poročilu Pomorske družbe, d.d., za leto 2005, ni zdelo vredno niti z besedico omeniti, kljub temu da niso pozabili navesti, da je bila Pomorska družba, d.d., ustanovljena predvsem z namenom reševanja terjatev delavcev iz naslova premalo izplačanih plač, kar je bil njen osnovni namen. Ta isti nadzorni svet je v popolnem nasprotju z zgoraj povedanim dne 10. 7. 2006 za direktorja družbe (pooblaščenke!) Pomorske družbe, d.d., imenoval g. Doehle-ja, čeprav je ta povedal, da je njegov edini namen vstopa v Pomorsko družbo, d.d., začetek prevzema Splošne plovbe, d.o.o. Pri tem velja omeniti, da so bili vsi člani nadzornega sveta izvoljeni na skupščini Pomorske družbe, d.d., dne 20. 6. 2005, ko družba Istrainvest, d.o.o., v njej še ni imela večjega lastniškega deleža ter so jih izvolili mali delničarji in naj bi ščitili njihove interese.


Ko so tako po mnogih letih negotovosti mali delničarji na različne načine izvedeli za možnost prodaje svojih delnic, so jih bili mnogi pripravljeni prodati, pri čemer pa z njihovo pošteno vrednostjo niso bili seznanjeni, niti niso bili obveščeni, da bo z morebitno prodajo kupec izigral status in vlogo družbe pooblaščenke. Direktorju družbe pooblaščenke se delničarje ni zdelo vredno obvestiti niti o tem, da je Istrainvest zainteresiran za pridobitev večinskega deleža, zaradi česar bi mali delničarji lahko poleg poštene cene iztržili še prevzemno premijo.


Seveda pa je vrednost Pomorske družbe precej bolje poznal kupec - družba Istrainvest, d.o.o. Sporno je tudi to, kako je družba Istrainvest, d.o.o., prišla do podatkov o malih delničarjih, saj delniška knjiga Pomorske družbe, d.d., ni javna in niti ni dostopna večini malih delničarjev. Delničarji so prejeli obvestilo, da delnice lahko prodajo na sedežu družbe. Kdo je kupec in kakšna je cena, seveda ni bilo navedeno. S temi nakupi so bili mali delničarji oškodovani najmanj za 550 milijonov SIT, kolikor znaša razlika med najvišjo znano odkupno ceno in pošteno vrednostjo delnice. Poleg tega preostali mali delničarji, ki imajo sedaj v družbi pooblaščenki manjšinski delež, za svoje delnice prav tako ne morejo pričakovati poštene ponudbe, tako da bo znesek oškodovanja najverjetneje presegel milijardo SIT.


Da tak scenarij najverjetneje drži, kaže tudi sklic zadnje skupščina Pomorske družbe, d.d., kjer se je odločalo o dokapitalizaciji družbe pooblaščenke in izključitvi prednostne pravice malim delničarjem. S to potezo nadzorni svet in uprava Pomorske družbe omogočila družbi Istrainvest, d.o.o., da bi na škodo malih delničarjev presegla 90% lastništva Pomorske družbe, d.d., in jih nato iz nje v celoti iztisnila ter s tem izničila namen združevanja malih delničarjev v družbi pooblaščenki.