IEKG1652024

Na današnji skupščini družbe INTEREUROPA, d.d., kjer je bilo prisotnih 96,61 % delnic z glasovalno pravico (skupaj pa 26.525.712 delnic, kar vključuje tako redne, kot tudi prednostne delnice), je bil pričakovano sprejet sporni predlog o umiku delnic z Ljubljanske borze. VZMD in delničarje, ki so pooblastila namenili Združenju, je na skupščini zastopal odvetnik Blaž Prinčič (skupno 1,11 % prisotnega kapitala z glasovalno pravico, brez prednostnih delnic) ter glasoval proti spornemu sklepu in napovedal njegovo izpodbijanje.

Preberite več:

Telekom Slovenije Nasprotni predlog 14 5 2024 Stran 1

VZMD je ob današnjem sklicu skupščine družbe TELEKOM SLOVENIJE, d.d., na družbo poslal Nasprotni predlog, s katerim predlaga delitev »dodatne« dividende v višini 25.994.568,00 €, kar predstavlja izplačilo v višini 4,00 € bruto na delnico iz naslova dobička, ustvarjenega v lanskem letu. V Združenju so takšen skupščinski predlog napovedali že aprila letos, ob objavi predloga Uprave in Nadzornega sveta, da družba, kljub dobrim rezultatom - 47,1 mio € čistega dobička v letu 2023 (25 % večji kot v 2022) ter 66,5 mio € bilančnega dobička - za leto 2023 sploh ne izplača dividend!?! V VZMD so namreč prepričani, da TELEKOM - ob preko 66 milijonih bilančnega dobička ter poročilih o skoraj polovico višjem dobičku v prvem četrtletju letos - enostavno mora izplačati dividende za leto 2023, četudi bi to utegnilo pomeniti vračilo 3,6 milijona € državne pomoči. Ob navedbah poslovodstva, da bodo delničarji »v letu 2024 skladno s sklepom skupščine delničarjev z dne 7. 2. 2024 prejeli najvišje izplačilo dividend po letu 2018«, v VZMD izpostavljajo, da delničarji v letu 2023 niso prejeli nikakršnih dividend, čeprav so bili za to izpolnjeni vsi pogoji!

Preberite več:

43ta finance 03

Tudi včerajšnja nujna seja Odbora za finance žal ni prinesla prepotrebnih popravkov vladnega predloga Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB), kljub številnim argumentiranim opozorilom ter konstruktivnim pripombam in predlogom VZMD. Kot edini predstavnik razlaščenih imetnikov delnic in obveznic slovenskih bank, je bil na seji prisoten VZMD, ki ga je zastopal odvetnik Rok Šonc. VZMD je med drugim predlagal spremembe glede poravnalne sheme, določanja reprezentativne kolektivne odškodninske tožbe, stranske intervencije Republike Slovenije, višine obresti in razdruževanja tožbenih zahtevkov.

Preberite več:

DZ RS 09052024

V Državnem zboru RS se je pričela izredna seja Odbora za finance - PRENOS V ŽIVO: www.rtvslo.si/tv/vzivo/tvs3. Edina točka dnevnega reda je vladni predlog Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB). Kot edini predstavnik razlaščenih imetnikov delnic in obveznic slovenskih bank, je bil že ob sklicu na sejo vabljen VZMD, ki ga tokrat zastopa odvetnik Rok Šonc. Strokovni sodelavci VZMD so se namreč že neposredno po objavi najnovejšega vladnega predloga ostro odzvali ter ga označil za nezadostnega, po vložitvi v zakonodajni postopek pa so ugotovitve in konkretne predloge sprememb in dopolnitev predloga zakona naslovili tudi na Državni zbor. V Združenju med drugim predlagajo spremembe glede poravnalne sheme, določanja reprezentativne kolektivne odškodninske tožbe, stranske intervencije Republike Slovenije, višine obresti in razdruževanja tožbenih zahtevkov.

Preberite več:

dz rs 8 5 24

Odbor za finance Državnega zbora RS je danes obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1C), ki ga je v obravnavo poslala Vlada RS, Državni zbor pa ga obravnava po skrajšanem postopku. Poleg predstavnice predlagatelja, Državne sekretarke z Ministrstva za finance, Nikoline Prah, in predstavnice Zakonodajno pravne službe Državnega zbora, Andreje Kurent, je pri tokratni obravnavi ZTFI-1C razpravljal le predstavnik VZMD, odvetnik Rok Šonc - VIDEO: https://365.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-finance-in-monetarno-politiko/175044178. V svojem izvajanju je odvetnik Šonc med drugim izpostavil, da je VZMD že v času javne razprave - septembra 2023 na Ministrstvo za finance naslovil konkretne in utemeljene predloge za izboljšanje položaja malih, individualnih vlagateljev ter spremembe glede delovanja Centralne klirinško depotne družbe d.d. (KDD), ki pa jih Vlada RS žal ni upoštevala.

Preberite več:

IEKG030524

Na skorajšnji skupščini družbe INTEREUROPA, d.d., v večinski lasti državne POŠTE SLOVENIJA, d.o.o. (90,71 %), bodo delničarji odločali o predlogu poslovodstva za umik njihovih delnic z organiziranega trga LJUBLJANSKE BORZE, d.d. V VZMD so za glasovanje proti takšnemu predlogu doslej prejeli pooblastila iz naslova 252.391 delnic (1,4996 %). Pooblastila še prihajajo na sedež VZMD, kjer bodo poskrbeli za zastopanje vseh, katerih pooblastila bodo prejeli najkasneje do TORKA, 7. 5. 2024, do 14:00 ure.

Preberite več:

240424 LIA Better Finance vilnius conference

Konec maja bo v Litvi potekalo letno zasedanje Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE), ki ga ta pripravlja s tamkajšnjim investitorskim združenjem Lietuvos investuotojų asociacija (LIA). Med 3-dnevnim dogajanjem bo, poleg zasedanja generalne skupščine BETTER FINANCE, njenega Izvršnega odbora ter več sprejemov, potekala tudi mednarodna investitorska konferenca »Shaping the Future of Finance«. VZMD je za partnerje svojih mednarodnih poslovno-investitorskih programov ter zainteresirane poslovneže, predstavnike družb in investicijskih projektov zagotovil 10 BREZPLAČNIH VSTOPNIC za vse dogodke v celotnem pestrem programu.

Preberite več:

23042404

Z udeležbo na European Consumer Summit 2024 je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, minuli teden sklenil štiridnevni intenzivni obisk Bruslja, kjer je sodeloval še na World Circular Economy Forum (WCEF 2024), Mednarodni konferenci Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) ter opravil številne sestanke in srečanja.

Preberite več:

SDH T21V začetku aprila 2024 je bilo javnosti preko medijev sporočeno, da je Slovenski državni holding, d.d. (SDH), v vlogi upnika predlagal začetek stečaja nad družbo T-2 d.o.o. S tem je bil sprožen predhodni postopek zaradi insolventnosti, v okviru katerega bo sodišče šele odločalo o izpolnjenosti pogojev za začetek postopka stečaja. V T-2 predlog SDH označujejo kot neutemljen in nezakonit, omenjajo tudi možnost odškodninske tožbe.

Potek predhodnega postopka ni javen in je odvisen od nadaljnjih korakov, tako dolžnika T-2, kot tudi predlagatelja SDH, o začetku stečajnega postopka pa bo sodišče odločilo s sklepom.

Naj spomnimo, da se je T-2 v insolvenčnih postopkih - tako stečajnih postopkih, kot postopkih prisilne poravanave - že znašel tudi v preteklosti, in sicer v letih od 2012 do 2015, a to ni zaznavno vplivalo na zagotavljanje njegovih storitev na uporabnike.

Preberite več:

Karikatura11

VZMD nasprotuje predlogu Uprave in Nadzornega sveta družbe TELEKOM SLOVENIJE, d.d., da družba - kljub dobrim rezultatom - za leto 2023 sploh ne izplača dividend. Ob 47,1 mio € čistega dobička v letu 2023 (25 % večji kot v 2022) ter 66,5 mio € bilančnega dobička konec leta 2023, v VZMD zavračajo argument, da se dividend iz dobičkov leta 2023 ne izplačuje, ker bi to povzročilo obvezo vračila državne pomoči v višini 3,57 mio €. Združenje bo zato ob sklicu skupščine podalo nasprotni predlog, ki bo predvideval izplačilo dividende za leto 2023, skupaj z avgustovskim izplačilom dela dividende, ki ga družba delničarjem dolguje še za leto 2022.

Preberite več:

Več prispevkov